16. oktober 2013

At se livet i øjnene

En løbetur på 220 kilometer gennem Amazon-junglen er ikke for hvem som helst... Eller er det? Hvem vælger at stille op til sådan et løb, og hvad er det de vil opnå? Jeg stiller mig de samme spørgsmål igen og igen, når jeg møder dem midt ude i vildnisset, trætte, udmattede, smilende, grædende, krybende.

Mit spørgsmål får intet verbalt svar, men når jeg ser billederne fornemmer jeg et svar der er svært at udtrykke med ord, men som jeg genkender i mig selv. Det er et stævnemøde - ikke med djævelen - men med én selv. Et møde i nuet hvor smerte og glæde mixes i en tilstedeværelse der er konkret og virkelig. Som kunne man gribe livet og fysisk mærke dets energi. Blottet for drømme og strejfende tanker.

Denne fysiske og mentale udfordring er det moderne, rastløse menneskes meditation. Deres, eller rettere vores søgen efter at se livet i øjnene.



Om en måneds tid skal jeg til Namibia og dække endnu et ultraløb: Desert Ultra. Jeg vil helt sikkert stille spørgsmålet igen - Og billederne vil måske give svaret.

7. oktober 2013

Blandt tusinde fotos...

I søndags dækkede jeg mountainbike-eventen Kongesporet for GripGrab. Sammen med co-fotograf Mikkel Beisner havde vi en forrygende dag i skoven! Der var omkring 700 deltagere, og selvom vi missede de fleste på den korte rute, da vi stod det forkerte sted (eller også kørte de forkert) lykkedes det mig alligevel at komme hjem med 1000 billeder!
Opgaven lød på at skyde billeder af deltagerne til senere deling og tagging på facebook, så vi skød løs på alt hvad der havde hjul! Det lyder måske trivielt, men for mig er det en forrygende mulighed for at øve lyssætning, fokus og ikke mindst timing. Vi havde fået et tip fra en god ven om et godt sving, og brugte rigtig megen tid med at fange øjeblikke, eksperimentere med panorering og ikke mindst flytte rundt på flash.
Jeg brugte to Canon 580 II´ere trådløst og placerede dem så den ene lavede et lys skråt bagfra (en slags rimlight), og den anden skråt forfra. Solen kom og gik, men gav af og til et dejligt baggrundslys i skoven. Jeg startede med 70-200mm på Canon 7D, og skød klassiske ´action-portrætter´ på højkant hvor rytteren fylder godt i motivet. Fokuspunktet flyttede jeg op øverst, så jeg kunne ramme ansigtet - En udfordrende opgave, da de kom flyvende ind i svinget (og dermed ind i søgeren). Jeg brugte naturligvis servo-autofokus - og mine erfaringer er at flest skarpe billeder får jeg hvis jeg (med kølighed) venter til at aktivere fokus til en brøkdel af et sekund før jeg vil skyde billedet! Til fokus bruger jeg AF-knappen bag på kameraet, og ikke udløser-knappen.

Jeg batcher alle billeder i Lightroom, og exporterer med GripGrab logo - Forsøger at få slettet fejlskud og ikke-egnede skud på location, således at jeg ikke skal bruge tid på at se billeder igennem senere. Det er fedt at kunne få billederne online så hurtigt som muligt. Mens man står og skyder løs ude i skoven, er der altid øjeblikke hvor man tænker "det blev et fedt foto!", men sådanne billeder har det med at forsvinde i mængden (for mig som fotograf - Rytteren skal nok finde det), så derfor er det nogle gange rart at sidde stille og roligt og se 1000 billeder igennem! Ofte overraskes jeg over nogle lækre skud, eller overraskes over en interessant vinkel eller bekræftes i at et billede faktisk blev godt.


Timing, teknik og lyssætning i skøn kombination! At stå i et sving og opleve flere hundrede deltagere suse igennem er et studie i køreteknik - forskellig teknik! ret interessant.
Canon Eos 7D, 70-200 på 78mm, blænde f/4, lukkertid 1/250, iso 400. 2 stk. Canon 580 II speedlites - Én på hver side af rytteren.



Et spændende ´fejlskud´ - Rytteren er på vej ud af billedet, men hans blik fører os tilbage ind i billedet. Sådanne tilfældige skud har flere gange dannet basis for nye måder for mig at komponere billeder på. Evaluering af egne og andres billeder er en vigtig del af det at være fotograf - hele tiden være åben overfor nye muligheder for at se gennem kameraet.
Canon Eos 7D, 70-200 på 100mm, blænde f/4, lukkertid 1/250, iso 500. 2 stk. Canon 580 II speedlites - Én på hver side af rytteren.



Flow! Panorering kombineret med trådløse flash. Canon Eos 7D, fiskeøje, blænde f/6.3, lukkertid 1/100, iso 640. 2 stk. Canon 580 II speedlites placeret ude af billedet til højre og venstre.

Passionens blod... En anden måde at vise action på. Fra samme event: Kongesporet.

Tak fordi du gad læse med :-)
Og så skal jeg iøvrigt nok finde et andet emne end mountainbike til næste indlæg...

Martin

3. oktober 2013

Mountainbike!

Jeg har denne sæson skudt flere mountainbike fotos end nogensinde før! Der har været en del events, et par sessions og sidst men ikke mindst fotografering til DGI´s teknikmateriale om at køre mountainbike. At skyde mountainbike er på flere måder en forrygende oplevelse: Udfordringen i at fange øjeblikket, så både teknik og dynamik har det helt rigtige udtryk, logistikken i at finde rundt på sporet (især ved events) og samværet med top seje mennesker - både ryttere og fotograf-kollegaer. Det er en superdejlig måde at være i skoven på! Selvom Danmark er landet uden høje bjerge, har vi en imponerende rig MTB-kultur. Der arrangeres masser af løb, danskere vinder medaljer i internationale konkurrencer og Statsskovene anretter deciderede MTB-spor til glæde for masser af dedikerede ryttere. Hvornår kommer det første danske MTB-magasin på tryk? ;-)

En dag i Hareskoven med Jes og Rasmus fra DMK - Fotografering af materiale til DGI. MTB-kapacitet Michael Bremer er forfatter til et kompendie om mountainbike-teknik, der udførligt beskriver og illustrerer en mængde teknikker for både øvede og begyndere. Se første udgave af materialet her - Måske er der et par ting at lære: Køreteknisk materiale fra DGI





MTB-Enkeltstart i St. Dyrehave. Fotograferede som medlem af GripGrab Media Crew (mere om det på et andet tidspunkt). Let panorering og flash!




Mere MTB-Enkeltstart. Ambitiøs og lettere avanceret brug af to flash til en event! Men vellykket og absolut til at håndtere - Ekstra batterier står på indkøbslisten!

GODE RÅD
De erfaringer jeg har gjort mig kan indtil videre koges ned til følgende gode råd ved fotografering af mountainbike:
1) Forberedelse - (Især ved events) Få styr på starttidspunkt, tjek ruten ud eller spørg efter skarpe sving, stejle nedkørsler, mudder etc. Lav en plan der ikke er al for ambitiøs. Jeg når sjældent mere end to-tre lokationer i løbet af et race, medmindre det er 12 timers løb!
2) Indsats - Tag cykel med. Ofte gemmer de gode steder sig ude på ruten, og kan kun nås ved at bruge lidt energi. Medbring plasticposer til udstyret, så du kan blive ved med at skyde selvom det begynder at regne. Tag masser af tøj på, så du ikke fryser! Husk madpakke...
3) Teknik - Vælg dit udtryk; Dynamik med vidvinkel eller koncentreret udtryk med zoom? Flash i dagslys kan give billedet et spark - Brug flash i hotshoe, med TTL-kabel eller trådløst. Bruger du flash, så undereksponér baggrunden en anelse, for at få motivet til at stå frem. Brug kontinuerlig/følge (servo) autofokus - Et MUST ved brug af zoom.

At fotografere mountainbike er et godt sted at starte hvis man vil kaste sig ud i actionsport-fotografi, da der er et flow af motiver. Til f.eks. 12-timers løb kører deltagerne på en rundstrækning, så deltagerne bliver ved med at komme forbi din valgte location. Du har hele dagen til at eksperimentere, øve teknikker og lege med lys, flash og lukkertid.
Se iøvrigt mine MTB-´inspirationsbilleder´ med tips her: Canon Denmark Facebook - Tjek i deres fotoalbum.

TIPS OG TRICKS OM ACTIONSPORT-FOTO I MAGASINET LUKSUS
I et kommende nummer af det danske outdoor-magasin LUKSUS har jeg ´premiere´ på en serie af hvilke tricks jeg benytter mig af, når jeg fotograferer actionsport. I hvert nummer vil jeg detaljeret fortælle om en specifik teknik og naturligvis med billedeksempler. Der vil være noget at hente for både begyndere og øvede... Mere om det når vi nærmer os udgivelse.

Min næste mountainbike event er i skrivende stund på søndag, hvor Kongesporet skal afvikles for første gang. Der er tre distancer: 21, 42 og 105 km. Læs mere her: Kongesporet 2013