24. juli 2012

Nørrebro skate-shot


Lige et eksempel på hvad resultatet blev af min Nørrebro foto & skate session...
Godt vejr, fiskeøje-optik, 2x Pocket Wizards på Canon Speedlites 580EX og sans for timing. Og så naturligvis Gustav der sætter en Ollie North...

Jeg har ikke beskåret billedet, så den ene flash er synlig i billedets højre side!

Jeg brugte highspeed sync, og EXIF data er følgende:
Kamera: Canon Eos 1 Ds Mark III (fullframe)
Lukkertid: 1/6400
Blænde: f/2.8
Iso: 250
Optik: 15mm Fiskeøje
Flash: 2 stk. Canon Speedlite 580EX med Pocket Wizards

Måske tænker du ´hvorfor så hurtig lukkertid, og hvorfor fuld blændeåbning´?
Svaret er at når flashene kører highspeed sync, så er der reduceret output i dem. Deres glimt er simpelthen svagere end ellers (fordi de faktisk fyrer flere glimt af ultrahurtigt). Så for at få eksponeringen til at passe med det forholdsvis svage flash-output gør man følgende: Justere på iso´en så følsomheden er større, og dermed mere modtagelig for flash - samt åbner op for blænden som også betyder bedre modtagelighed for flashen - Tilbage er så at sætte en høj lukkertid så ambient lys ikke overeksponerer billedet... Det gælder om at finde balancen der giver en god ´baggrundseksponering´ af himlen (brug lukkertiden til at justere denne), og en kombineret iso / blænde der passer til flashens output.
Spørg endelig hvis dette skal uddybes eller ikke giver mening - det er ikke helt let at forklare...

22. juli 2012

Skateboarding - æstetik og udvikling


Kerry Getz på besøg i København - Copenhagen Pro 2007

I forbindelse med en ´sådan gør du´-artikel til Digital Foto som jeg er ved at skrive, har jeg planer om at fotografere noget skateboard, og fandt lige lidt fotos frem fra arkivet...

Vert-skating i Copenhagen Skatepark på Enghavevej...

Jeg vil vove en påstand:

Skateboard-fotografering er den actionsport der allerførst (og stærkest) fandt frem til sin helt egen æstetik! Og er således fundamentet for al moderne actionsport fotografering...

Skateboarding har altid tiltrukket kreative typer, og formidlingen af passionen blev for alvor (gen-)født da Skateboarder Magazine genopstod i 1975 efter en pause. Den allervigtigste pioner indenfor skateboard-fotografi var Craig Stecyk som stod for nogle fantastiske ´foto-reportager´ fra skate-miljøet - især hans "Aspects of The Downhill Slide"-artikel satte nærmest en skate-revolution igang: Hans vidvinkel-billeder skudt tæt på og helt nede fra asfalten, osede af attitude, dynamik og fangede fuldstændig ånden i skate-stilen på det tidspunkt: Surfing på asfalt! Skaterne fandt inspiration hos surferne; lavede ´cutbacks´ og udnyttede asfalterede skråninger præcis som surferne udnyttede bølgerne. Craig Stecyk udtrykte det således:

"Two hundrede years of American technology has unwittingly created a massive cement playground of unlimited potential. But it was the minds of 11-year olds, that could see that potential!" - Craig Stecyk 1975.

Senere udviklede disciplinen sig til også at omfatte skating i tomme swimmingpools (tørlagt på grund af at der skulle spares på vandet!). Vert-skating havde set dagens lys!
Craig Stecyk ikke bare bevidnede at moderne skateboarding blev født, men medvirkede i allerhøjeste grad til at skabe den æstetik der den dag i dag danner fundamentet for al actionsport-fotografering: Tæt på - fiskeøje - lavt optagepunkt - masser af vidvinkel-dynamik og ikke mindst perfekt timing i forhold til at fange stilen (eller tricket). Hans billeder definerede en kultur!
Senere fulgte så brugen af studieflash udendørs og blandingen af dagslys og flash. Og den teknologiske udvikling gjorde det muligt at lave de sekvenser som skate-magasinerne i dag er fulde af.


Jereme Rogers ved Copenhagen Pro 2008

Jeg skal nok give et praj når artiklen udkommer. Indtil da kan I jo altid læse mere om fotografering af actionsport i Digital Foto nr. 10 / 2012 i artiklen ´Hæsblæsende Action´ skrevet og fotograferet af undertegnede...

14. juli 2012

hop i sengen!


Med lang lukkertid og kameraet på stativ, er det muligt at lave spændende og anderledes fotos ved lejrbålet. Trods abstraktionen formår billedet at formidle stemningen ganske fint.

Jeg har sagt det før – og kommer til at sige det mange gange igen: Som fotograf er det vigtigt at huske at eksperimentere og lege! Nogle gange handler det om at se nye muligheder og udfordre sin fantasi, andre gange er det en kreativ teknik der skal afprøves.

Det er dig der bestemmer hvad kameraet skal rettes mod. Og selvom det lyder som om at mulighederne så er grænseløse, er vi alle præget af konventioner. Vi har en forudfattet idé om hvad det ´gode billede´ er, og leder derfor de samme steder efter dette ´gode billede´. Alle de flotte fotos vi har set igennem tiden ligger som transparente lag på vores nethinde, og styrer vores blik i søgen efter det samme.

Prøv selv at mærke efter hvordan du fotograferer. Søger du med øjnene efter godt lys, muligheder for god komposition eller potentielle situationer? Retter du automatisk kameraet mod dét sted hvor der sker mest?
Har du prøvet at tage billeder med lukkede øjne, og skyde intuitivt i blinde? Har du prøvet at løbe med kameraet og fotografere hurtigt og spontant efter dét der lige fangede dit blik? Det lyder som skøre indfald, og målet er ikke at få en række spektakulære ´nye´ skud i kassen, men blot at udfordre din måde at se på. Måske opdager du at det er svært at betjene kameraet så hurtigt, og at du således er nødt til at få styr på teknikken. Eller at du finder en værdi i at lade tilfældet råde engang i mellem...
Bryd ud af tankemåden der allerede på forhånd afskriver et foto som dårligt, inden det overhovedet er skudt. Gør det! Tag billedet – og bedøm først bagefter.



Laver du også selvportrætter i spejlet på hotellet? Hvorfor ikke lave ét hvor du hopper i sengen? Opdag verden på ny! Gør noget anderledes – udvid dine fotografiske horisonter!

Hvor end du skal hen i verden: God sommer!

10. juli 2012

Mellem lys og skygge i Toscana


Lansbyerne langs kysten ved Cinque Terre er betagende! Ligeså fascinerende som de er på afstand, ligeså kringlede og labyrintiske er deres bittesmå stejle gader, når man befinder sig midt i byen.

Topas Travel – ét rejsebureau specialiseret i aktive rejser til hele verden – har sendt mig til Toscana, Italien for at fotografere til deres billedbank. Jeg har i første omgang fulgtes med en flok på cykeltur, og er nu sammen med en gruppe på vandretur.


Mens jeg venter på at de første cyklende rejsedeltagere skal komme op ad bakken, leger jeg lidt med den hårde sol der brænder ned på asfalten.

Jeg har forsøgt at færdes med et minimum af udstyr og har indtil videre kun brugt mit Canon 7D med en Canon EFS-15-85 IS optik. Jeg har troligt slæbt min Canon 70-200 2.8 optik med i rygsækken, men har ikke haft den på kameraet én eneste gang... 15-85´eren er simpelthen en perfekt allround-optik, når det gælder rejser! Jeg har også med lidt held haft gang i 7D´erens indbyggede flash til at give en anelse udfyldning i det hårde solskin – det er ikke meget ledetal der er i den, men lidt hjælper det dog.
Udstyret (inkl. vand og snacks) bærer jeg i min Lowepro Photo Sport 200 AW – Den er rummelig, behagelig (også i varmt vejr) og hurtig at arbejde med.


Cykling i Toscana byder på pragtfulde landskaber med bølgende bakker, og næsten ingen biltrafik! Og før eller siden kommer man igennem en hyggelig landsby...


Efter en hård bakke hvilede deltagerne ved en lille gård. Så kom denne dame ud og bød på vand og vin(!) – Sikke en gæstfrihed! Hun hjalp til på den lille gård, og vinen var lavet af druerne der voksede ude på markerne.


4. juli 2012

Kaffe-splash!



I øsende regn forsøgte Thomas Jean (´bestyrer´ af KAFFEBLOGGEN), og jeg at lave nogle kaffe-splash billeder - billeder som han kunne bruge til lidt lir på hans blog... I bedste nørd-stil bryggede vi en kande kaffe og lavede en opstilling på et havebord med baggrund, flash og en kop fyldt med kaffe! Thomas smed så en isterning i koppen, og jeg forsøgte at fange plasket! Ikke noget trylleri, blot en masse kaffe ud over det hele!
Vi satte op i let regn, og endte med at stå under et træ i styrtende regn! Jeg synes denne sæson har udsat mit udstyr for temmelig megen væde!

Jeg ville gerne have arbejdet lidt mere med splashet, men regnen tvang os til at lukke ned og pakke sammen - men i løbet af sommeren prøver vi igen!


Temmelig meget splash! Ret sjovt, og ganske nemt...



Vi brugte en isterning (i plastic) til at skabe plasket. Thomas smed den i koppen fra ca. 40 cm. højde, og jeg fangede så plasket så godt som jeg kunne. Jeg brugte to flash med Pocket Wizards placeret fra siden/let bagfra. Som baggrund brugte vi et stykke sort karton.

- Er du til kaffe, så tjek KAFFEBLOGGEN ud - der er masser af læsestof om kaffe, ristning, caféer etc.