22. juli 2012

Skateboarding - æstetik og udvikling


Kerry Getz på besøg i København - Copenhagen Pro 2007

I forbindelse med en ´sådan gør du´-artikel til Digital Foto som jeg er ved at skrive, har jeg planer om at fotografere noget skateboard, og fandt lige lidt fotos frem fra arkivet...

Vert-skating i Copenhagen Skatepark på Enghavevej...

Jeg vil vove en påstand:

Skateboard-fotografering er den actionsport der allerførst (og stærkest) fandt frem til sin helt egen æstetik! Og er således fundamentet for al moderne actionsport fotografering...

Skateboarding har altid tiltrukket kreative typer, og formidlingen af passionen blev for alvor (gen-)født da Skateboarder Magazine genopstod i 1975 efter en pause. Den allervigtigste pioner indenfor skateboard-fotografi var Craig Stecyk som stod for nogle fantastiske ´foto-reportager´ fra skate-miljøet - især hans "Aspects of The Downhill Slide"-artikel satte nærmest en skate-revolution igang: Hans vidvinkel-billeder skudt tæt på og helt nede fra asfalten, osede af attitude, dynamik og fangede fuldstændig ånden i skate-stilen på det tidspunkt: Surfing på asfalt! Skaterne fandt inspiration hos surferne; lavede ´cutbacks´ og udnyttede asfalterede skråninger præcis som surferne udnyttede bølgerne. Craig Stecyk udtrykte det således:

"Two hundrede years of American technology has unwittingly created a massive cement playground of unlimited potential. But it was the minds of 11-year olds, that could see that potential!" - Craig Stecyk 1975.

Senere udviklede disciplinen sig til også at omfatte skating i tomme swimmingpools (tørlagt på grund af at der skulle spares på vandet!). Vert-skating havde set dagens lys!
Craig Stecyk ikke bare bevidnede at moderne skateboarding blev født, men medvirkede i allerhøjeste grad til at skabe den æstetik der den dag i dag danner fundamentet for al actionsport-fotografering: Tæt på - fiskeøje - lavt optagepunkt - masser af vidvinkel-dynamik og ikke mindst perfekt timing i forhold til at fange stilen (eller tricket). Hans billeder definerede en kultur!
Senere fulgte så brugen af studieflash udendørs og blandingen af dagslys og flash. Og den teknologiske udvikling gjorde det muligt at lave de sekvenser som skate-magasinerne i dag er fulde af.


Jereme Rogers ved Copenhagen Pro 2008

Jeg skal nok give et praj når artiklen udkommer. Indtil da kan I jo altid læse mere om fotografering af actionsport i Digital Foto nr. 10 / 2012 i artiklen ´Hæsblæsende Action´ skrevet og fotograferet af undertegnede...

4 kommentarer:

  1. Hej Martin.

    Jeg tager selv mange skateboard fotos, og for dem der godt kunne tænkte sig at komme igang er her et par videoer som er rigtig gode.
    Det er et par herrer der har styr på tingene.
    Når folk skyder billeder at skateboarding begår de ofte samme fejl. Skateren bliver fanget i luften uden man kan se hvor han har sat af fra eller hvor han skal lande.
    Se videoerne.
    http://www.youtube.com/watch?v=7O80Rz-zaIY

    http://www.youtube.com/watch?v=uenv7PXwvhk&feature=fvwrel

    http://www.youtube.com/watch?v=9n-BmKOLEmo

    SvarSlet
  2. Tak for indlægget med super inspirerende links! Især Michael Burnett (to sidste links) har nogle gode pointer, og hans eksempler er mega flotte!

    Til orientering er det altså tilladt at linke til egne fotos/eget website, hvis man har lyst til at vise sine fotos frem - Inspirationen ved at se andres billeder skal ikke undervurderes! Og bloggen her er oprettet med henblik på netop at dele passionen for foto.

    Bedste hilsner
    Martin

    SvarSlet
  3. Hej
    Fine billeder - og helt enig i din pointe omkring at skateboard foto har sin helt egen æstetik. Ser frem til at læse din artikel. Bliver den tilgængelig på nettet?

    Bedste hilsner
    Rune Bernth - www.runebernth.dk

    SvarSlet
  4. Hej Rune,
    Jeg tror ikke artiklen bliver tilgængelig online - Den kommer på tryk i Digital Foto (jeg aner ikke hvornår!).
    Iøvrigt super fede billeder - Du har lækkert styr på flash/dagslys. Og jeg kan især godt li´ de billeder hvor du har uskarpe objekter i forgrunden - det giver god dybde!
    Mvh Martin

    SvarSlet