28. september 2011

Himmel og børn - Flash og solnedgang

Jeg elsker denne simple, men effektfulde teknik hvor himlens farve giver stemning, og lyset er koncentreret om motivet. Det sværeste er faktisk at nå at finde udstyret frem når den rette himmel er der, for farverne ændrer sig lynhurtigt og forsvinder lige så hurtigt som en skål slik fredag aften... Jeg vil her gennemgå teknikken.


Som nævnt gælder det om at være hurtig. Og så finde nogle gode omgivelser. Jeg var lidt sent ude og måtte placere motivet (min søn!) på en stige, for at få udsigt til lidt himmel. Jeg satte kameraet på M (manuel) og under-eksponerede en anelse for at få himlen flot og omgivelserne svagt mørke. Det kan være en fordel at have flashen slukket når denne eksponering skal indstilles. Når man synes at himlen bliver eksponeret flot (jo mørkere, jo mere mættede farver), og omgivelserne kan anes, tænder man for flashen og skal så balancere den så den oplyser motivet. Jeg valgte også at køre manuel på flashen, og fandt at 1/2 styrke fungerede fint med det varme filter og den lillebitte refleksskærm. Og så er det bare at holde flashen ud til siden (her holdes flashen ude til kamera-venstre - se foto længere nede), og evt. lidt op for at få et lys der giver form til motivet. En flash monteret på kameraet ville give et direkte lys, der ville virke knap så ´formende´ og et tydeligt ´jeg har brugt flash´-billede efter min mening. Det varme filter giver en lækker glød og balancerer motivet med baggrunden/solnedgangen og gør billedet gyldent.


Det interessante ved denne teknik, er at man med lukkertiden kan styre hvordan baggrunden skal eksponeres uden det har betydning for flash/hovedmotiv. Den simple forklaring er at flashen jo ikke påvirkes af lukkertiden, men udelukkende af blænden. Derfor: Lad blænden blive hvor den er, og justér lukkertiden hvis du ønsker lysere eller mørkere baggrund.
Tekniske data (det øverste foto):
Brændevidde 35 mm (16-35 mm optik)
f/2.8
Lukkertid: 1/15
Iso 400
Canon 580 EX Flash på manuel 1/2 styrke, monteret med 1/2 CTO-gel (varmt filter) samt Honl gobo (den lille hvide plade).

Her kan I se hvordan jeg holder flashen:



Prøv det! Det er en super teknik der kan resultere i gode billeder til bedsteforældrene :-)

26. september 2011

Blød jord og asfalt

To meget forskellige løb dækkede jeg denne weekend...
Salomon Trail Tour om lørdagen - et kuperet løb i skoven med mudder, bakker, singletracks, væltede træstammer og masser af smil! Og om søndagen: Nykredit FriLøbet midt i København med tusindvis af deltagere, trængsel, rute gennem både Tivoli og cirkus ´VM-i-cykling´, men også her masser af smil!
Fyren på billedet øverst deltog faktisk også i Nykredit FriLøbet... Det er sgu sejt! (Hans kone deltog også i begge løb). De fortjente absolut en rolig søndag eftermiddag med masser af sol!

18. september 2011

Flash/dagslys og video

Idag mødtes jeg med Danny Sørensen og Thomas Jean Nielsen - tvebak.dk for at lave flere ting samtidig:
- Skyde billeder af Danny på BMX-banen på Amager
- Optage en video af mig der skyder billeder af Danny!
Vi fik en del i kassen af både stills og video, og skal nu til at sætte materialet sammen til en lille youtube-ting... Vi prøvede flere forskellige ting (hop, sving og portræt), og gennegående brugte jeg flash/dagslys. Thomas Jean Nielsen lånte mit Canon 7D + en Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM til at skyde video med, mens jeg brugte min gamle arbejdshest Canon 1Ds Mark III + 70-200 og 16-35 samt to Speedlites ( og Pocket Wizards) til stills.

16. september 2011

Lowepro Street & Field - Klar, parat, fotografér!


LOWEPRO STREET & FIELD SYSTEM
Lowepro Street & Field systemet er lavet til fotografer der bevæger sig - Og som især bevæger sig mens de fotograferer! Da jeg fik til opgave at følge et dansk hold til Abu Dhabi Adventure Challenge, var jeg nødt til at finde en anden tilgang til det at bære udstyr. Jeg havde inden da haft udstyr i en rygsæk (eller skuldertaske), men oplevede gang på gang frustrationen ved at sætte mig på knæ for at skifte optik, og ubekvemmeligheden ved at slæbe rundt på en skuldertaske. Inspireret af andre fotografer, valgte jeg at prøve Lowepro´s Street & Field system som grundlæggende består af et kraftigt bælte og en vest. På både bælte og vest kan man med kraftige velcrostropper påhæfte tasker i MANGE forskellige størrelser og udformninger. Bæltet kan i øvrigt sagtens bruges uden vesten. Til Abu Dhabi Adventure Challenge bestod mit setup af vest+bælte og tasker (pouches) til følgende udstyr: Lens case til 70-200 f/2.8, lens case til 15mm fiskeøje, bottle case til drikkedunk, pouch til lydoptager, pouch til snacks samt en utility bag til diverse dokumenter, pas, kompas, etc. ´Monteret´ på mig så det således ud:
"Mad-Max-Martin" i ørkenen...

Og det fungerede! Lige meget hvor jeg var, havde jeg altid mine to favoritoptikker (70-200 f/2.8 + 16-35 f/2.8) med mig + en 15mm fiskeøje + en flash med ttl-kabel (og naturligvis et kamerahus). Uden at det overhovedet føltes tungt eller klodset, kunne jeg løbe, lægge mig ned eller klatre op på ting for at få de gode skud. På et tidspunkt kommer vi (to fotografer i bil) kørende og ser nogle hold forsvinde bag nogle klitter i ørkenen. Vi har ledt efter hold i timevis og bliver med ét ivrige efter at fotografere. Vi hopper ud af bilen og løber ud i ørkenen og op gennem klitterne for at indhente holdet. Vi når dem, og mens jeg kan skyde både med tele og vidvinkel, må min kollega nøjes med den optik der sidder på hans kamera (en tele), da han ikke nåede at få tasken med fra bilen. Og med lækker blå himmel og sand, sand, sand er vidvinklen uundværlig når vi er tæt på, mens 70-200´eren gav stemningsfulde billeder af et hold på vej gennem en nådesløs ørken… Siden har jeg brugt vest+bælte mange gange i lignende situationer, hvor man færdes som ´hjemløs´ uden en base. Ved Jungle Marathon i Brasilien viste systemet igen sin effektivitet, og især at det sidder godt! Jeg gik timevis i junglen uden at få gnavesår af remme eller ondt i ryg eller hofte.

Jungle Marathon slideshow
Abu Dhabi Adventure Challenge slideshow (husk: Lyd!)



De enkelte dele
Lowepro Street & Field Deluxe Technical Belt
Lavet i mesh-materiale (nylon) i ergonomisk design. Med forhøjet rygstykke. Masser af loops til SlipLock pouches/Street&Field pouches. Kraftig og solid. Lukkes med stort spænde. Mine erfaringer: Virker voldsomt når man står med det i hånden, men denne ´voldsomhed´ betyder super komfort når det sidder på én og giver rigtig god støtte. Loops til udstyr sidder hele vejen rundt, side ved side og giver optimale betingelser for at man kan lave sit eget ´design´ med tasker. Jeg bruger bæltet både med og uden vest, afhængig af situationen. Eneste anke er at jeg oplever at remmene i bæltespændet glider en anelse. Jeg har løst det ved at binde det ene spænde fast (remmene igennem flere gange og en slags knude), men må ´i marken´ nogle gange stramme bæltet igen. En mulig custom-modificering kunne være at lave en ekstra-rem med velcro der går ´henover´ spændet og som samtidig virker som ekstra sikkerhed hvis spændet skulle springe op. Stående tæt ved vand eller på stejl skråning i bjergene, har jeg tit tænkt over hvad der ville ske hvis spændet sprang op nu… Det må være et projekt til én af de lange vinteraftener…

Lowepro Street & Field Technical Vest
Praktisk design med diverse indstillinger så størrelsen kan tilpasses perfekt. Med vest+bælte er jeg klar til at bære en hel del udstyr uden at det føles klodset. Alt er lige ved hånden, og jeg skal ikke være bekymret for at udstyret falder ud. Vesten har et væld af detaljer, og især inderlommen er rar til pung/pas. En anden fin detalje er den medfølgende lomme med plastic-´vindue´ (til pressekort), som jeg under KMD Challenge Copenhagen (ironman triathlon) brugte til en liste med favoritnavne og deres deltagernumre, så jeg kunne holde rede på hvem jeg skød billeder af. Den blev monteret direkte på vesten (med velcro-rem), så jeg altid havde den lige ved hånden. Især smart når man sidder bag på en motorcykel og ikke skal rumstere al for meget rundt… En anden fordel med vesten var at jeg ikke kunne bære rygsæk bag på motorcyklen, da jeg sad omvendt (ryg mod MC-fører) – så en rygsæk var der slet ikke plads til! Al grej skulle jeg ha´ på mig.


Street & Field / SlipLock pouches
Udvalget af tasker man kan sætte på vesten og i bæltet er stort! Der findes lens cases til ALLE størrelser optikker, og desuden har Lowepro udviklet en serie nye tasker med nye detaljer: S&F Slim Lens Pouch 55 AW kan ´kollapses´ når den er tom, så den ikke fylder meget. Det sker ved at man blot trækker låget ned til en velcro-lukning længere nede, så tasken bliver fladere. Ret smart. Desuden har tasken indbygget regnslag (AW=All Weather), som man hurtigt kan folde ud om tasken, når regnen begynder. Sådanne detaljer gør at jeg elsker Lowepro. De tænker som fotografer, og designer udstyret til at det skal bruges. Det er temmelig slidstærkt! En anden interessant taske er den nye S&F Lens Exchange Case 200 AW, som gør skift af optikker langt lettere (og sikrere), da tasken –når man åbner den –folder to rum ud, så optikken man lige har taget af nemt kan placeres sikkert, mens man griber den anden og sætter på kameraet. Igen et spændende design! Dog kunne jeg godt bruge at tasken var en anelse dybere og måske lidt bredere foroven, da jeg ofte smider 70-200´eren ned i tasken MED modlysblænden på (som så stikker op)…

Jeg er ikke den eneste fotograf der bruger Lowepro...

Der vil jo nok være nogle dogme-fotografer derude der tænker ´hvorfor al det udstyr? Er det virkelig nødvendigt?´ Og mit svar er klart JA! Og så meget er det faktisk heller ikke: To ´klassiske´ optikker: 70-200mm + 16-35mm og et fiskeøje + en flash med ttl-kabel. For mig er det vigtigt at kreativiteten kan få frit spil, og at jeg kan reagere hurtigt, flytte mig rundt og være klar til uforudsete situationer. At skifte fra tele til vidvinkel skal kunne ske uden besvær – intuitionen skal kunne udfolde sig, og ikke hæmmes af overvejelser om man gider skifte optik… Indenfor actionsport/adventure-fotografi sker det ofte at der pludselig opstår muligheder som man hurtigt skal tage stilling til: ´Hey fotograf, skal du med ud i gummibåden – vi drøner ud til kajakkerne!´ Så gælder det om at gribe chancen og ha´ udstyret klar. Når så gummibåden senere sætter dig af ti kilometer længere nede af kysten, hvor deltagerne skifter fra kajak til løb, er det rart ikke at have efterladt en rygsæk eller lign. fordi man troede at man kom retur til samme sted…

Mit udstyr består af pt af:
S&F Deluxe Technical Belt str. S/M
S&F Technical Vest
S&F Quick Flex Pouch 75 AW (til flash, Canon Speedlite 580)
S&F Lens Exchange Case 200 AW (til 70-200 f/2.8)
S&F Slim Lens Pouch 55 AW (til 16-35mm f/2.8)
SlipLock Pouch (til fiskeøje-optik)
SlipLock Utility Pouch (til diverse; mobil, dokumenter, pas, snacks og mere)
SlipLock Pouches i forskellige størrelser (især til brug på S&F Technical Vest)
SlipLock Pouch til drikkedunk

Afhængig af opgaven kombinerer jeg udstyret, så det passer til mit brug. Har du lyst til at vide mere om Lowepro-udstyr, og hvordan pro-fotografer fra hele verden bruger Lowepro, så tjek Lowepro-bloggen – det er inspirerende læsning!
Lowepro-blog
Mere om Street & Field systemet (og alt andet Lowepro) finder du her:
Lowepro.com

11. september 2011

Lowepro warm-up

Under arbejdet med at få samlet mine erfaringer med Lowpro´s Street & Field system (vest+bælte+diverse pouches), faldt jeg over dette foto fra ultraløbet Jungle Marathon i Amazonas. Jeg fulgte løbet (og to danskere), og boede nærmest i min Lowepro Street & Field vest: Udover foto-udstyr indeholdt den proviant, kompas, fløjte, vanddunk og førstehjælpsudstyr. Perfekt til sådanne situationer! Selvom man ligner en kampsoldat eller det der er værre, så er det altså en god og effektiv måde at bære sit udstyr på (den erfaring har kampsoldaterne vel også gjort i forhold til deres udstyr...) - Når jeg ser billedet kommer jeg til at tænke på Dennis Hopper i Apocalypse Now - den skøre fotograf i junglens dyb...Med fire eller fem kameraer om halsen! Hopper var iøvrigt selv ivrig og kompetent fotograf (og samler af fotografi).

1. september 2011

The North Face Ultra Trail du Mont Blanc

Deltagerne på dette års The North Face UTMB oplevede alle fire årstider i løbet af et døgn! Et stormvejr forsinkede løbets start, og efterlod et fint lag sne i de høje pas. Kraftig regn og kulde pressede flere deltagere i knæ i løbet af natten. Og selvom solen stod op på en skyfri himmel og gav håb om en varm dag, var der mange kilometer tilbage for de ´almindelige´ motionister... Et episk eventyr fandt sted denne weekend i de franske, italienske og Schweiziske alper... Jeg fotograferede for LøbeMagasinet og fik MANGE billeder. The North Face UTMB var alletiders chance for at skyde både aktuelle billeder, men også arkivfotos af kendte løbere og flotte scenerier!

170 kilometer nonstop og over 9000 højdemeter! Ruten går hele vejen rundt om Mont Blanc-massivet, og deltagerne løber undervejs gennem både Italien og Schweiz (start og mål i Frankrig). Jeg fulgte med en presse-gruppe, som midt om natten vandrede op i bjergene til en hytte. Her hvilede vi et par timer, og derefter gik vi ad ruten modsatte vej, således at vi gik deltagerne i møde; først så vi de hurtigste og siden de hardcore motionister én efter én - kæmpende sig op ad bjerget... Fascinerende!

Jeg brugte min trofaste Lowepro Fastpack 350 til opbevaring af hue, vanter, skal-jakke, skal-bukser, ekstra-trøje, sovepose og proviant, og havde mit øvrige udstyr i mit ´klassiske´ setup: Lowpro S&F Deluxe Technical Belt med diverse pouches til: Canon EF 70-200 USM L 2.8, Canon EF 16-35 L 2.8, Canon EX 580 speedlite, 15mm fisheye, TTL-kabel til flash, ekstra batterier og kort og kompas. Jeg slæbte begge kamerahuse med: Canon Eos 1Ds Mark III og Canon Eos 7D (7D dog uden batterigreb for at spare bare lidt vægt og plads...). Og ja, nu må jeg snart diske op med den anmeldelse af mit Lowepro-udstyr! Den er på vej...